9 Δεκεμβρίου 2019

Ο Μητροπολίτης Νικόδημος του Ζυτομάρ της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βουλγαρία, όπου έφθασε στις 6 Δεκεμβρίου για επίσημη επίσκεψη δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι:

«Η διάσπαση, η οποία μετά την παροχή του Τόμου μόνο επιδεινώθηκε, δεν είναι ενδοουκρανικό, αλλά Πανορθόδοξο ζήτημα».


«Προερχόμενος ο Τόμος από τον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίο, δεν έφερε ειρήνη ούτε στην Ουκρανία ούτε στον Ορθόδοξο κόσμο.

Δυστυχώς, από το 1991 υπήρξε διάσπαση στην Ουκρανία. Για πολλά χρόνια η πληγή αυτή αιμορραγεί και δεν μπορούμε να την θεραπεύσουμε. Τα πρόσφατα γεγονότα που σχετίζονται με την ίδρυση της αποκαλούμενης PCU, ο διαχωρισμός αυτός επιδεινώθηκε.

Τα τελευταία δύο χρόνια ήταν οι σκληρότερες δoκιμασίες για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, αλλά αυτό δεν είναι μόνο ένα ενδοουκρανικό, αλλά Πανορθόδοξο ζήτημα και όλες οι τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση.

Γνωρίζουμε ότι η νέα σχισματική δομή μόλις αρχίζει το κίνημά της, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν είναι για ειρήνη ή για ενότητα και χωρίζει τον λαό μας και το κράτος μας. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέδωσε, αλλά η πλειοψηφία των Ουκρανών δεν δέχτηκε αυτόν τον Τόμο και αυτό επιδείνωσε τη διάσπαση στο κράτος μας. Η βασική δικαιολογία του Βαρθολομαίου ήταν ότι ήθελε να συμβιβάσει την Ορθοδοξία στην Ουκρανία. Όμως, δυστυχώς, οι άνθρωποι δεν συμφιλιώθηκαν και αυτό επιδείνωσε την αντιπαράθεση μεταξύ πιστών και μη πιστών»


Ο Ιεράρχης τόνισε: «Το χειρότερο είναι ότι στην Ουκρανία δεν πρόκειται μόνο για ένα χωρισμό, αλλά για έναν ορατό αγώνα και συνεχή αντιπαράθεση μεταξύ των ανθρώπων. Προσπαθούν να καταλάβουν τους ναούς, επιτίθενται σε ανθρώπους στα ιερά στις Ορθόδοξες Εκκλησίες μας.

Οι ναοί βεβηλώθηκαν, σπάζονται οι πόρτες και εκρήγνυνται, μέσα στους ναούς χτυπούν τους ιερείς και τους μοναχούς.

Και οι πιστοί που διώκονται έξω από τους ναούς αναζητούν τόπο να προσευχηθούν.

Είμαστε η Ουκρανική Εκκλησία, είμαστε η Εκκλησία του λαού μας, προσευχόμαστε για τον λαό μας, για την εξουσία και για τον στρατό του κράτους μας, προσευχόμαστε για ειρήνη στη χώρα μας. Αυτή η διαίρεση είναι το έργο των ανθρώπινων χεριών, και κάποιες πολιτικές δυνάμεις είναι υπεύθυνες για αυτό.
Οι άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με την Ορθοδοξία προσπαθούν να μας πουν πώς να ζούμε και πώς να προσευχόμαστε.
Και σήμερα υπάρχουν πολλές δοκιμασίες για την Εκκλησία και για τους πιστούς και φαίνεται ότι ήλθε πάλι ο καιρός για να δοκιμάσουμε τον εαυτό μας στην πίστη»

………………………………..


…… Η νέα σχισματική δομή έχει καλή ισχυρή υποστήριξη από τις πολιτικές δυνάμεις, και όχι μόνο από την Ουκρανία. Δεν είναι μυστικό ότι όσοι δεν συμφωνούν να την αναγνωρίσουν απλώς εκφοβίζονται.

Αλλά η αυτοκεφαλία δεν μπορεί να δοθεί στους σχισματικούς. Υπήρχαν πολλά σχίσματα στην Ιστορία της Εκκλησίας, υπήρξαν πολλές αποφάσεις, αλλά ποτέ στην Ιστορία της Ορθοδόξου Εκκλησίας δεν δόθηκε αυτοκεφαλία σε σχισματικούς.

spzh.news