Περισσότερα από 12.400 άτομα στο Ισραήλ βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό μετά τον εμβολιασμό τους με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, μεταξύ αυτών και 69 άτομα τα οποία είχαν κάνει και τη δεύτερη δόση, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της χώρας.

Περίπου 189.000 άνθρωποι έκαναν τεστ κορονοϊού μετά τον εμβολιασμό τους, με το 6,6% αυτών να εμφανίζονται θετικοί στην COVID-19, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ, όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα.


Ωστόσο, 1.410 άτομα βγήκαν θετικά δύο εβδομάδες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, περίοδος κατά την οποία θα έπρεπε να έχει αναπτυχθεί μερική ανοσία.

Επιπλέον, 69 άτομα μολύνθηκαν με κορονοϊό παρά το γεγονός ότι ήδη είχαν λάβει και τις δύο δόσεις εμβολίου, σύμφωνα με το Υπουργείο.


Το Ισραήλ άρχισε τις δεύτερες δόσεις περίπου πριν δύο εβδομάδες, με τον πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου να γίνεται ο πρώτος που έλαβε το πλήρες εμβόλιο.

Η Pfizer έχει αναφέρει ότι η κορύφωση της ανοσίας γίνεται μεταξύ 15ης και 21ης ημέρας μετά την πρώτη δόση, όταν η επίδραση του εμβολίου αυξηθεί από το 52 στο 89%.

Σύμφωνα με προηγούμενες δοκιμές, η προστασία προσφέρεται από ένα εμβόλιο όταν αυτό φτάσει σε επίπεδο 95% μία εβδομάδα μετά την δεύτερη δόση.

Την Πέμπτη, ο κορυφαίος Ισραηλινός γιατρός Νάχμαν Ας φέρεται να διαμαρτυρήθηκε σε υπουργούς για την ανεπαρκή προστασία που παρέχει η πρώτη δόση.

Κατέληξε να είναι «λιγότερο αποτελεσματική από ό,τι είχαμε αρχικά εκτιμήσει» και «χαμηλότερη από ό,τι είχε παρουσιάσει η Pfizer» φέρεται να δήλωσε ο Ας σύμφωνα με το Στρατιωτικό Ραδιόφωνο.