Ερμηνεία παλαιότερου άρθρου του Αγίου Ισαάκ του Σύρου.Είχε δημοσιευθεί στις 23 Νοεμβρίου 2020, με τον τίτλο «Συμβουλές ζωής. Ισαάκ ο Σύρος».

Στην διεύθυνση:https://aritirion.wordpress.com/2020/11/23/%ce%b9%cf%83%ce%b1%ce%ac%ce%ba-%ce%bf-%cf%83%cf%8d%cf%81%ce%bf%cf%82/::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: Τίμησον την εργασίαν της αγρυπνίας, ίνα εύρης παράκλησιν εγγίζουσαν τη ψυχή σου.

==================

Τίμησε την εργασία της αγρυπνίας για να βρείς παρηγοριά που θα αγγίξει την ψυχή σου.Ερμηνεία: όταν γιορτάζει κάποιος κι εμείς τον επισκεπτόμαστε στο σπίτι του, τον επισκεπτόμαστε για να τον τιμήσουμε.Κι αυτός μας υποδέχεται, μας κερνάει, μας βάζει να καθίσουμε στον καναπέ. Μας τιμά.Τον τιμούμε κι όταν βαπτίζει το παιδί του κλπ.Με τον ίδιο τρόπο ο άνθρωπος πρέπει να τιμάει την αγρυπνία. Να αγρυπνεί και να προσεύχεται θερμά.Κι όπως στην εργασία του πρέπει να είναι προσεκτικός και να εργάζεται με φροντίδα, προσοχή, σεβασμό για να έχει καλά αποτελέσματα, έτσι να κάνει και στην αγρυπνία.Αυτόν που κοιμάται λιγότερο για να κάνει προσευχή, αυτόν που αγρυπνεί, ο Θεός τον βοηθάει περισσότερο.Επειδή νηστευει…ύπνο.Κι αυτόν που αγρυπνεί, ο Θεός του δίνει παρηγοριά στην ψυχή.Κι όποιος έχει παρηγοριά στην ψυχή, έχει παρηγοριά και στην ζωή του.


Επίμεινον αναγινώσκων εν ησυχία, ίνα οδηγηθή ο νους σου προς τα θαυμάσια του Θεού διαπαντός.

=======================

Επέμενε να διαβάζεις με ησυχία, για να οδηγηθεί ο νους σου στα θαυμάσια (έργα και διδασκαλία) του Θεού, παντοτινά.

Ερμηνεία: Να προσπαθούμε, να επιδιώκουμε να μελετάμε με ησυχία και ηρεμία την Καινή Διαθήκη και τα συγγράμματα των αγίων της Ορθοδοξίας και ο Θεός θα μας αποκαλύψει τα πάντα για όλη την δημιουργία, για την διδασκαλία Του και την Ορθοδοξία αλλά και για τον ίδιο Του τον εαυτό. Θα οδηγηθούμε στα θαυμάσια του Θεού.Θα μας τα αποκαλύψει ο Κύριος.Κι αυτή θα είναι μιά κατάκτηση που θα έχουμε για πάντα στην ζωή μας.


Αγάπησον εν υπομονή την πτωχείαν, ίνα συναχθή ο νους σου εκ του μετεωρισμού.

======================

Αγάπησε με υπομονή την φτώχια για να μαζευτεί το μυαλό σου, από τον μετεωρισμό.

Ερμηνεία: προτίμησε να ζείς φτωχικά και απλά ώστε το μυαλό σου να μην «τρέχει» από το ένα θέμα στο άλλο, από το ένα πρόβλημα στο άλλο. Να ηρεμεί, να ησυχάζει. Να ξεκουράζεται ο νους. Να ξεκουράζεται συνολικά ως άνθρωπος


Μίσησον τον πλατυσμόν (πολυλογία), ίνα διαφυλάξης τους διαλογισμούς σου αταράχους.

======================

Μίσησε τα πολλά λόγια, τα λόγια με υπερηφάνεια για να κρατήσεις τις σκέψεις σου γαληνιες, ατάραχες.

Ερμηνεία: όποιος μιλάει πολύ κουράζει και κουράζεται.
Ξεφεύγει, παθιάζεται νευριάζει, προκαλεί εντάσεις, κατακρίνει, θυμώνει και, στο τέλος της ημέρας είναι χάλια. Κουρασμένος, διαλυμένος.
Βουΐζει το κεφάλι του και φέρνει στο σπίτι την ένταση από τον έξω κόσμο.

Έχει πολλές σκέψεις που τον κουράζουν και τον ταράζουν.

____________
Ο μοναχός που μιλάει πολύ, περηφανευεται, κατακρίνει ηθελημένα ή όχι και στο τέλος της ημέρας δεν μπορεί να κάνει προσευχή.


Σύστειλον (συστολή) σεαυτόναπό των πολλών και φρόντισον μόνης της ψυχής σου, ίνα σώσης αυτήν εκ του διασκορπισμού της ενδοτάτης γαλήνης.

=================

Περιμάζεψε τον εαυτό σου από τις πολλές ενασχολήσεις, τις πολλές μέριμνες, τα πολλά λόγια, τις πολλές φροντιδες και φρόντιζε κυρίως για την ψυχή σου ώστε να μην χάση (η ψυχή σου) την εσωτερική της ηρεμία.


Αγάπησον την σωφροσύνην, ίνα μη καταισχυνθής εν τω καιρώ της προσευχής σου ενώπιον του Θεού.

===================

Αγάπησε την σωφροσύνη ώστε την ώρα που θα προσεύχεσαι και θα στέκεσαι μπροστά στον Θεό, να μην είσαι αδικαιολόγητος και ντροπιασμένος.

Σωφροσύνη: υγιής νούς, κοσμιότητα, ευκοσμία, μετριοπάθεια, εγκράτεια.

Σώφρων: νηφάλιος, κόσμιος, σεμνός, ηθικός, λιτός, απλός.

Ερμηνεία: Να ζείς, να μιλάς, να σκέφτεσαι, να επιλέγεις, να κάνεις έργα και πράξεις με σωφροσύνη.

Έτσι την ώρα που θα προσεύχεσαι και θα στέκεσαι μπροστά στον Θεό, να μην ντρέπεσαι για όσα έκανες την ημέρα που προηγήθηκε. Και να μην ντρέπεσαι να μιλήσεις στον δημιουργό και να του ζητήσεις να σε βοηθήσει, να σε λυπηθεί και να σε ελεήσει.


Κτήσαι καθαρότητα εν τοις έργοις σου, ίνα εξαστράψη σου η ψυχή εν τη προσευχή σου και εν τη μνήμη του θανάτου εξαφθή η χαρά εν τη διανοία σου.

===================

Κάνε καθαρές πράξεις, ώστε την ώρα που θα προσεύχεσαι, η ψυχή σου να αστράφτει με την πιό δυνατή και καθάρια λάμψη και, στο μυαλό και στην καρδιά σου να υπάρχει χαρά σε έξαψη. Δηλαδή σε άπειρο μέγεθος και ένταση.

_______________________

Παραφυλάττου εκ των μικρών, ίνα μη εμπέσης εις τα μεγάλα.

=================

Να προφυλάγεσαι από τις μικρές αμαρτίες για να μην πέσεις, να μην κατρακυλήσεις και στις μεγαλύτερες.

Ερμηνεία: Να προφυλάγεσαι από τα μικρά λάθη για να μην κατρακυλήσεις και στα μεγαλύτερα.