Αυτό που πραγματοποίησε ο Θεός στον κατακλυσμό του Νώε, ύστερα από εκατόν είκοσι χρόνια, δεν θα μπορούσε να το πραγματοποιήσει αμέσως;

Παράτεινε όμως τόσο πολύ τον καιρό της τιμωρίας, για να δώσει χρόνο μετανοίας.

Αν μετανοούσαν οι αμαρτωλοί, ο Θεός δεν θα έστελνε την τρομερή και δίκαιη τιμωρία.

(Άγιος Κύριλλος Ιεροσολύμων)

+++++++++++++++++++++++

Λέμε στην Παναγία, το Χαίρε Νύμφη Ανύμφευτε.

Και μας απαντάει η Παναγία: Να χαίρομαι; Για ποιό πράγμα να χαίρομαι; Εσείς καθημερινά Σταυρώνετε τον Υιό μου και να χαίρομαι; Διορθώστε την ζωή σας, μετανοήστε και θα χαίρομαι!

(μακαριστού ιερομονάχου, Εφραίμ της Αριζόνας)

+++++++++++++++++++++++

Πολλοί γύρισαν στον Χριστό, χωρίς να διώξουν τίποτα από τα παλιά.

Απλά πρόσθεσαν και τον Χριστό στην ζωή τους. Τι σόϊ μετάνοια είναι αυτή;

Και νομίζουν ότι έγιναν Χριστιανοί.

___________________________


Στους περισσότερους ανθρώπους η μετάνοια έχει τροποποιηθεί σε εξομολόγηση. Εξομολογούνται, υποκλέπτουν μια ευχή από τον πνευματικό και Κοινωνούν, χωρίς μετάνοια, χωρίς να διορθώνουν τη ζωή τους, αφού μετά κάνουν πάλι τα ίδια.

_____________________________

Ποτέ μην αφήσετε τον εαυτό σας να πιστέψει, ότι είστε εν μετάνοια, γιατί συνεχώς αμαρτάνουμε.

_____________________________

  Η μετάνοια ήταν το πρώτο πράγμα που κήρυξε ο Χριστός, όπως και ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος. Δεν κήρυξαν αγαθοεργία, αλλά μετάνοια! Η μετάνοια του ανθρώπου, αφοπλίζει και νικάει το σπαθί της δικαιοσύνης του Θεού. Γι’ αυτό αν κάνει κανείς όλες τις αγαθοεργίες του κόσμου, αλλά δεν μετανοήσει, πάει στην κόλαση. Μην πλανεθεί κανείς και νομίσει, ότι τα έργα του θα τον οδηγήσουν στον παράδεισο.

______________________________


    Γιατί ο εξ αριστερών ληστής δεν είπε και αυτός το »Μνήσθητι»;  
   Γιατί είχε δώσει τόσα πολλά δικαιώματα στον διάβολο, που του απαγόρευε να το πει και δεν τον άφηνε έτσι να μετανοήσει. Όταν ο άνθρωπος θεληματικά αμαρτάνει και εξακολουθεί να επιμένει στην αμαρτία, σκληρύνεται η καρδιά του και παρόλο που βλέπει το χάος, δεν μπορεί να μετανοήσει. Επομένως όσοι αναβάλλουν την μετάνοιά τους, κινδυνεύουν να πάθουν, ό,τι έπαθε ο εξ αριστερών ληστής. Να σκληρυνθεί η καρδιά τους και μη μπορώντας να μετανοήσουν, να πεθάνουν αμετανόητοι.

………………….. (από ομιλίες του Δημητρίου Παναγόπουλου)