Μιά φορά κάποιος θεολόγος συστήθηκε στον Πατέρα Παΐσιο: » κύριος τάδε, θεολόγος». Εκείνος τότε του είπε: » τί λες παιδί μου; Εγώ τρείς θεολόγους ξέρω. Εσύ φαίνεται, θα είσαι ο τέταρτος!».

+++++++++++++++++++++++++++++++

Το είχε πεί αυτό επειδή μόνο τρείς άγιοι αξιώθηκαν και έλαβαν την προσωνυμία Θεολόγος. Ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Ιωάννης, ο Άγιος Γρηγόριος ο Ναζιανζινός και ο Άγιος Συμεών ο επονομασθείς Νέος Θεολόγος.

……………………………….. ………………………..

Έπειτα συνέχισε: «Κοίταξε, εσύ έχεις πτυχίο της Θεολογικής Σχολής, θεολόγο όμως θα σε κάνει η Ορθόδοξη πατερική ζωή σου».

Ο Πατήρ Παΐσιος, επειδή είχε ασκηθή πατερικά, είχε γίνει «πρακτικός θεολόγος» με την επίσκεψη της Χάριτος του Αγίου Πνεύματος. Έτσι μπορούσε να βοηθάει θετικά καί τους θεολόγους καθηγητές που συψνά τον επισκέπτονταν.

Κοντά του γνώριζαν οτι η αληθινή θεολογία είναι ο» ο λόγος του Θεού, που συλλαμβάνεται από τις αγνές, τις ταπεινές και αναγεννημένες πνευματικά ψυχές», και όχι η «θεολογία πιυ διδάσκεται σαν επιστήμη και εξετάζει συνήθως τα πράγματα ιστορικά, και είναι επόμενο να τα καταλαβαίνει εξωτερικά και να είναι ανάλογες της γεμάτη από αμφιβολίες και ερωτηματικά» όπως ο ίδιος έγραφε σε επιστολή του.