Μία είδηση από το διαδίκτυο και ορισμένα μέσα ενημέρωσης, λέει,, τα ακόλουθα:

«Η ΕΥΠ και η ΕΛ.ΑΣ. σκοπεύουν να αποκτήσουν ένα πανάκριβο σύστημα που έχει στόχο να παρακολουθεί άμεσα το Viber, το WhatsΑpp και άλλες παρόμοιες εφαρμογές. Στόχος είναι να αποκαλύπτονται συνομιλίες κυκλωμάτων που επικοινωνούν μέσω των διαδικτυακών αυτών εφαρμογών. Έτσι θα εξαρθρώνουν συμμορίες και θα σταματούν έγκαιρα, κακουργηματικές πράξεις.

Η εφημερίδα «Βήμα», γράφει ότι ένα κλιμάκιο στελεχών της ΕΥΠ μετέβη στην Αγγλία στα τέλη Οκτωβρίου όπου παρακολούθησε επίδειξη ενός τέτοιου συστήματος. Αντίστοιχο ενδιαφέρον υπάρχει από υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., όπως η Διεύθυνση Διαχείρισης Πληροφοριών αλλά και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Παρόμοια συστήματα διαθέτουν οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και άλλες χώρες.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, η προμήθεια αυτών των συστημάτων, έχει κριθεί απολύτου προτεραιότητας από τις αρχές ασφαλείας και τις μυστικές υπηρεσίες, θα αλλάξει τα δεδομένα στις έρευνες για την εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων που χρησιμοποιούν κατά 70-80% τέτοιου είδους διαδικτυακές εφαρμογές για την επικοινωνία τους.

Αυτό ωστόσο σημαίνει πως θα υπάρξει αλλαγή και στον τρόπο επικοινωνίας εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών που γνώριζαν ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης του Viber και χρησιμοποιούσαν τις συγκεκριμένες διαδικτυακές πλατφόρμες για προσωπικές συνομιλίες και για ανταλλαγή αρχείων και άλλων δεδομένων».

Ως εδώ είναι η είδηση.

+++++++++++++++++++++++

Βεβαίως, είμαστε εξοικιωμένοι με το ότι, μας παρακολουθούν γενικώς.

Επίσης μαθαίνουμε πως δεν υπάρχει ελευθερία. Ούτε και δημοκρατία.

Λίγο-πολύ αυτά τα συζητάμε στα καφενεία, προσθέτουμε ή αφαιρούμε και τελικά, δεν καταλήγουμε πουθενά.

Μένουμε αμήχανοι και κρυφοαπογοητευμένοι.

…………………………

Στάση ζωής δεν αλλάζουμε. Ούτε υπάρχει κάποιος που να μας υποστηρίξει και να μας υπερασπιστεί.

Αλλά υπάρχει μια παράμετρος ακόμη.

Ότι, σε βάθος χρόνου, έχουμε διεφθαρεί τόσο πολύ ώστε δώσαμε δικαιώματα να δημιουργούν σε βάρος μας ή επιστήμη και η τεχνολογία.

Δεν υπηρετούν τον άνθρωπο.

Δεν μας ξεκουράζουν. Κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Αλλά εμείς εκεί. Εξαρτημένοι. Σαν ναρκομανείς.

Διότι υπάρχει άλλη μία λεπτομέρεια. Μπορούν να προσθέσουν κι ένα κείμενο στις συνομιλίες μας. Και να μας ενοχοποιήσουν ενώπιόν κάποιου δικαστηρίου. Κι εμείς να μην γνωρίζουμε τίποτα.

Και κάτι τελευταίο. Έχουμε κάνει ένα ακόμη λάθος. Δεν σεβαστή κάμε τα όρια της ελευθερίας μας.

…………………

Κι εμείς, γνωρίζοντας ότι δεν μπορούν να μας παρακολουθήσουν και να μας εντοπίσουν εύκολα, χρησιμοποιήσαμε την τεχνολογία για να παρανομήσουμε.

Άρα, δώσαμε δικαιώματα. Χρειάζεται να μας παρακολουθούν. Κι αυτοί το παρακάνουν.

Ξεφύγαμε. Εκτροχιαστήκαμε. Δεν έχουμε σταματημό.

Εξοστρακίσαμε από την καθημερινότητά μας, την προσευχή, την σιωπή, το μέτρο, την ακρίβεια στα λόγια μας, την εντιμότητα και το μέτρο στις πράξεις μας,

Τίποτε δεν είναι ξεκάθαρο.

Βγάλαμε την Αγία, Ομοούσια και Αδιαίρετη τριάδα από την ζωή μας.

Και μπορούμε πιά να κάνουμε οτιδήποτε.

Τα πάντα. Να σκοτώσουμε, να απειλήσουν, να κλέψουμε, να συκοφαντήσουμε, να πάρουμε ναρκωτικά, να πουλήσουμε ναρκωτικά, να ληστέψουμε, να σφάξουμε έναν άνθρωπο, να βιάσουμε, να εκβιάσουμε, να τρομοκρατήσουμε…

Τα πάντα. Σαν να μην έχει σταματημό.

Το πληρώνουμε αυτό.

Χρόνια τώρα.

Κι έρχονται κι άλλα.