Ο δαιμονισμός είναι πραγματικά, ένα σοβαρότατο πρόβλημα για τον ίδιο τον άνθρωπο αλλά και τους συγγενείς του. Την οικογένειά του. Δεν γνωρίζουμε για ποιούς λόγους ακριβώς, δαιμονίζεται ένας άνθρωπος.

Φαίνεται ότι ένας δαίμονας θέλει να καταλάβει έναν άνθρωπο, για να μπορέσει να υπάρξει στην δική μας υλική διάσταση οικειοποιούμενος το σώμα του θύματος.

Γενικά όμως, γνωρίζουμε ότι οι κύριες αιτίες είναι η αμαρτία και η ζωή μακριά από την Ορθοδοξία.

Απαιτείται λοιπόν μετάνοια. Απαιτείται να κατανοήσει ο άνθρωπος τα λάθη του και να στρέψει την ζωή του και τις ελπίδες του στην Αγία Τριάδα.

Ο Χριστός λυτρώνει

Ή Καινή Διαθήκη μας αποδεικνύει, ότι τον δαίμονα που κυρίευσε έναν άνθρωπο, μπορεί να τον απαλλάξει ο Χριστός. Και μόνο ο Χριστός.

Ο Χριστός ήλθε «ίνα λύση τα έργα του διαβόλου» (Α” Ιω. 3,8), η δε παρουσία Του στον κόσμο συνεχίζεται μέχρι σήμερα μέσω της Εκκλησίας, που τελεί τα ιερά Μυστήρια. Αυτός είναι ο τρόπος και ο δρόμος που σώζει, ηρεμεί, ξεκουράζει και θεραπεύει τον άνθρωπο.

Η συμμετοχή στα Μυστήρια, ιδιαίτερα στην συχνή και τακτική Εξομολόγηση και στην Θεία Κοινωνία, είναι απαραίτητη και βασική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του εχθρού του ανθρώπου. Κάθε ανθρώπου.

Τίποτε δεν φοβάται περισσότερο ο διάβολος από την προσεκτική και καλά προετοιμασμένη Εξομολόγηση.

Την εξομολόγηση που γίνεται από τον άνθρωπο, αφού μελετήσει και καταγράψει τα λάθη, τα πάθη, τους λογισμούς του κλπ.

Κι ύστερα, αφού του επιτρέψει ο πνευματικός του, θα πάει να μεταλάβει.

Για να υπάρξουν όμως αποτελέσματα, απαιτούνται υπομονή, προσευχή, νηστεία. Αγώνας ο οποίος πρέπει να είναι σταθερός, προσανατολισμένος στην Αγία Τριάδα.

Γι” αυτό ο Κύριος τόνισε χαρακτηριστικά ότι το γένος των δαιμόνων δεν εκδιώκεται παρά μόνο με προσευχή και νηστεία (Ματθ. 17,21).

Ο αγώνας πρέπει να γίνεται και από τον ίδιο τον πάσχοντα, αλλά καί από τους οικείους του.

Πρέπει να βρεθεί καλός πνευματικός που έχει από τον επίσκοπό του, την ευλογία να τελεί εξορκισμούς.

Ένας πνευματικός που και ο ίδιος θα εξομολογειται συχνά, θα νηστεύει, θα προσεύχεται, θα αγρυπνεί, θα αγαπά την σιωπή, την απομόνωση κλπ.