Μέρος τρίτο (τελευταίο)

…………………………………

Αυτό που δεν δέχεται ο Κοραής -ούτε το αναγνωρίζει- είναι ο πατρικός τρόπος προσέγγισης και βίωσης της εν Χριστώ αλήθειας (πνευματική ζωή). Γι’ αυτό είναι αυστηρός και άδικος τιμητής του ορθοδόξου Μοναχισμού, τον οποίον ταυτίζει με τα δυτικά μοναχικά τάγματα και τον απορρίπτει. Διότι ο ορθόδοξος Μοναχισμός, παρά τις ατέλειες των ανθρώπων είναι η παρατεινόμενη Ορθοδοξία και η αυθεντική βίωσή της.

Διαμετρικά όμως αντίθετη σχέση με την Ορθοδοξία είχε ο Ιωάννης Καποδίστριας, και η – ‘ αυτό τον απορρίπτουν με μίσος οι Κοραϊστές, όπως κι ο ίδιος ο Κοραής που λόγω των αντικαποδιστριακών διαλόγων του θεωρείται ένας εκ των ηθικών αυτουργών της δολοφονίας του Καποδίστρια. Ο πρώτος και μόνος γνήσια Ορθόδοξος Κυβερνήτης της Ελλάδος, έμεινε πιστός στην παράδοση του Γένους του, την Ελληνορθοδοξία.

Ήθελε την Ελλάδα χριστιανική και ορθόδοξη και έτσι κατήρτιζε και την νεολαία. Στα σχολεία του οι μαθητές διάβαζαν κατά την μοναστηριακή τάξη στην τράπεζα, βίους Αγίων και πατερικά κείμενα. Γι’ αυτό τον κατηγορούσαν οι Προτεστάντες Μισσιονάριοι. Αυτός ήταν ο λόγος, που τον απεχθάνονταν Δυνάμεις εγχώριες και ξένες, που επεδίωκαν την αποσύνδεση της Ελληνικότητας από την πατερική Ορθοδοξία για την προώθηση του εξευρωπαϊσμού και της μονιστικής στροφής στην αρχαία Ελλάδα.

Διότι η Ορθοδοξία ανατρέπει την «χριστιανικότητα» της Ευρώπης και τον πολιτισμό της.

Για την σαφή και αμετακίνητη ρωμαίικη γραμμή πλεύσης του δολοφονήθηκε ο Καποδίστριας, πόσο μάλλον που είχε την διάθεση και την ελπίδα να δημιουργήσει «Νεορωμαϊκήν Αυτοκρατορίαν» (κατά τον Νικ. Σπηλιάδη). Να αναστήσει δηλαδή την αυτοκρατορία της Νέας Ρώμης, το Βυζάντιο/Ρωμανία. Δολοφονήθηκε δε από πράκτορες των Δυτικών Δυνάμεων και όχι από τους Μαυρομιχαλαίους. Είναι σ’ αυτό αποδεικτική η σπουδαία έρευνα του Μανιάτη Ταξιάρχου της Αεροπορίας κ. Δημητρίου Κοκκινάκη για το ποιοί σκότωσαν τον Καποδίστρια. Την απορρίπτουν όμως με μανία οι Νεοπαγανιστές και φαινομενικά Χριστιανοί, διότι, μισώντας θανάσιμα τον Καποδίστρια, ευφραίνονται κηρύσσοντας, ότι Έλληνες και μάλιστα Μανιάτες, τον εξετέλεσαν.

Ο Καποδίστριας δεμένος συνειδησιακά με την Ορθοδοξία, που την γνώριζε από μικρό παιδί στην οικογένειά του (δύο αδελφές του έγιναν ορθόδοξες μοναχές στην Κέρκυρα) και στην Κερκυραϊκή Μονή της Πλατυτέρας, της έμεινε πιστός μέχρι τέλους της ζωής του.

Την θεωρούσε κιβωτό σύνολης της ζωής του Έθνους, ως το «περιέχον» ολόκληρο το Έθνος με όλα τα συστατικά της ταυτότητάς του. Γι’ αυτό δεν δίσταζε να κηρύττει:»Η χριστιανική θρησκεία εσυντήρησεν εις τους Έλληνας την γλώσσαν, καί πατρίδα, και αρχαίας ενδόξους αναμνήσεις, και εξαναχάρισεν εις αυτούς την πολιτικήν ύπαρξιν… «.

Η Ορθοδοξία στην εθναρχική έκφρασή της, έσωσε τα κύρια χαρακτηριστικά του Ελληνισμού: γλώσσα, εθνότητα και ιστορική συνείδηση. Για τον Καποδίστρια η ορθοδοξία περιέκλειε όλη την Ελληνικότητα. Είναι κατανοητό, λοιπόν, γιατί ο για οποιοδήποτε λόγο αποστρεφόμενος την Ορθοδοξία μισεί και τον ορθόδοξο Καποδίστρια.

Ο Κοραής έφυγε από τον κόσμο έχοντας στην αγκαλιά του την εικόνα του αρχαίου ρήτορα Δημοσθένους, ως αντιμακεδόνας που ήταν καί αυτός, και έγινε εγκωμιαστής του άθεου Βολταίρου.

Ο Καποδίστριας δολοφονήθηκε, πηγαίνοντας για τον Όρθρο και την Λειτουργία στην Εκκλησία. Φιλοκοραϊσμός και αντικαποδιστριακό φρόνημα είναι η Λυδία λίθος για την ανίχνευση του κρυφό παγανισμού κάποιων διανοουμένων μας. Ερμηνεύοντάς τους, με βάση πάντα τα ορθόδοξα κριτήρια, διαπιστώνουμε ότι η τύφλωσή τους από τον θαυμαζόμενο από αυτούς εισαγωγέα του Διαφωτισμού στο Κρατίδιο-Προτεκτοράτο μας, δημιουργεί το αντικαποδιστριακό φρόνημά τους. Έτσι τους είναι αδύνατο να συνειδητοποιήσουν -παρά τις ηθικολογίες και τις εθνικιστικές κορώνες τους- ποιά δεινά έχει επιφέρει ο τυφλός κοραϊσμός στο Έθνος μας.

……………………………………

Του πατρός Γεωργίου Δ. Μεταλληνού.

Από το βιβλίο ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΑ ΣΑΛΠΙΣΜΑΤΑ.

Εκδόσεις: ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΥΨΕΛΗ