Του κ. Β. Χαραλάμπους, θεολόγου

………………………

Τα περί συκοφαντίας του γέροντα Ιωσήφ Βατοπαιδινού, από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β , που ως οικείος Επίσκοπος τότε στην Πάφο, έθεσε το θέμα των σοβαρών καταγγελιών στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου, δυστυχώς θα συνεχίσουν και μετά τον θάνατό του. Αν περιτρέξει κανείς και στο πλήθος των ιστολογίων που με μονομέρεια στηρίζουν τον π. Ιωσήφ Βατοπαιδινό, θα δει να αναφέρονται με πολύ μένος για τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β , με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς.
Η επιστολή της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου τότε στις 29 Δεκεμβρίου 1998, έκανε λόγο αποκλειστικά στις «καταγγελίες που έκανε ο Πάφου Χρυσόστομος». Ως οικείος Επίσκοπος, έπρεπε να εξετάσει τις σοβαρότατες καταγγελίες και να τις θέσει ενώπιον της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου.
Το να αποδίδεται το αμάρτημα της συκοφαντίας, στον τότε Μητροπολίτη Πάφου, νυν Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, είναι πλέον αποδεδειγμένο ψεύδος. Το να έχει ο καθένας την άποψή του, για το αν αληθεύουν η όχι οι καταγγελίες για τα γεγονότα τότε εις βάρος του π. Ιωσήφ Βατοπαιδινού, είναι άλλο θέμα. Άλλο να εκφράσει την άποψή του κάποιος κι άλλο να αποδίδει στον τότε Μητροπολίτη Πάφου, νυν Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, την ύβρη της συκοφαντίας.
Αν ήταν συκοφάντης ο τότε Μητροπολίτης Πάφου, όπως λανθασμένα διαδίδουν, δεν θα μετέβαινε την παραμονή της Σταυροπροσκυνήσεως, ημέρα Σάββατο στη Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού της Μίνθης, για την εις διάκονο χειροτονία του π. Ιωσήφ Βατοπαιδινού, παρά τις εις βάρος του καταγγελίες.

Η χειροτονία όμως ουδέποτε πραγματοποιήθηκε, καθότι όπως χαρακτηριστικά ανέφερε τότε αδελφός της Μονής, από «άκρα ταπείνωση» ο π. Ιωσήφ δεν επιθυμούσε να ιερωθεί, αν και είχαν συμφωνηθεί και ετοιμαστεί τα της χειροτονίας. Σε αυτόν τον Ιεράρχη καταλογίζεται η ύβρη της συκοφαντίας;
Εκείνο που εντελώς καταρρίπτει τα περί συκοφαντίας, είναι το γεγονός ότι ο τότε Μητροπολίτης Πάφου, νυν Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, χωρίς προηγουμένως να τον χειροτονήσει διάκονο και ακολούθως ιερέα, προχώρησε στην χειροθεσία του π. Ιωσήφ Βατοπαιδινού σε Ηγούμενο της Ιεράς Μονή Τιμίου Σταυρού της Μίνθης, παρά τις εις βάρος του σοβαρές καταγγελίες. Αυτός είναι ο συκοφάντης; Σε αυτόν τον Αρχιεπίσκοπο καταλογίζεται η ύβρη της συκοφαντίας; Δεν είναι φρόνιμο από μέρους μου να ασχοληθώ με το θέμα της καταγγελίας, αλλά οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι τα περί συκοφαντίας είναι εντελώς ανυπόστατα.

Αν περιέλθει κανείς τα ιστολόγια που αποδίδουν την ύβρη της συκοφαντίας στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β , θα δει ότι προβάλλουν ιδιαιτέρως την απάντηση του Πατριαρχείου Κων/λεως προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου, την οποία μάλιστα προβάλλουν φωτογραφημένη.

Όμως η απάντηση του Πατριαρχείου προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου, συντάχθηκε προτού να παραληφθούν τα σχετικά έγγραφα της αρμόδιας Συνοδικής Επιτροπής της Εκκλησίας της Κύπρου.

Δεν έχουν προσέξει ότι ημερομηνία της επιστολής του Πατριαρχείου, ήταν η ίδια με την επιστολή που είχε σταλεί από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου; Απλά έχει γραφεί η ημερομηνία στην απάντηση του Πατριαρχείου, με βάση την βυζαντινή αλφαβητική αρίθμηση. Η ημερομηνία τόσο της επιστολής της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, όσο και της επιστολής του Οικουμενικού Πατριαρχείου ήταν 29 Δεκεμβρίου 1998.
Εξάλλου το γεγονός ότι η απάντηση του Πατριαρχείου ήταν απαντητική στην επιστολή της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου και τον συνοδευόμενο φάκελο, καταμαρτυρείται και από λεκτικό της επιστολής. Ξεκάθαρα αναφέρεται στην επιστολή που είχε σταλεί από το Πατριαρχείο, ότι οι πληροφορίες έχουν αντληθεί από «τα διαθρυλούμενα και δια των μέσων γενικής ενημερώσεως». Το λεκτικό της επιστολής που είχε σταλεί από το Πατριαρχείο, επακριβώς καταδεικνύει ότι η πηγή της πληροφόρησης ήταν αυτά που διεδίδοντο και όσα μετέδιδαν τα μέσα ενημέρωσης και όχι τα αναφερόμενα στην επιστολή και τον συνοδευόμενο φάκελο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου.
Τα περί συκοφαντίας του γέροντα Ιωσήφ Βατοπαιδινού, από τον νυν Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β , όπως αποδεικνύεται δεν ευσταθούν. Δεν είναι σωστό να αποκαλείται συκοφάντης ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου. Μόνο το Πατριαρχείο μπορεί να δώσει τέρμα στην λοιδορία κατά του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, αν διευκρινίση όσα άναφέραμε.
______________

Ορθόδοξος Τύπος