Έρχεται η πρωτοχρονιά και πάλι θα ασεβήσουμε απέναντι σε έναν από τους πολύ μεγάλους αγίους μας.

Τον Άγιο Βασίλειο ο οποίος από την αγάπη του στον Θεό και στους ανθρώπους, έγινε Μέγας. Με τα έργα του και με τη ζωή του.

Πέθανε πριν γίνει 50 χρονών. Νεότατος δηλαδή.

Ήταν μοναχός και έγινε Επίσκοπος.


Τί σχέση μπορεί να έχει με τον χοντρό, χαζοχαρούμενο δαίμονα των αναψυκτικών;

Είμαστε υπόλογοι απέναντι στον Θεό.

Είμαστε υπόλογοι απέναντι στον ίδιο τον Άγιο.

Είμαστε υπόλογοι και απέναντι στα παιδιά μας.

Διαστρεβλώνουμε την αλήθεια. Φορτώνουμε με άχρηστα ψέμματα και με ανήθικες ιστορικές, πνευματικές, πολιτιστικές και ιστορικές διαστρεβλώσεις την ζωή μας. Φυσικό είναι, λοιπόν, όλα αυτά να επηρεάζουν ανάλογα την καθημερινότητά μας αλλά για πάντα.

Ας μετανοήσουμε κι ας πούμε την αλήθεια. Ας διορώσουμε τη ζωή μας. Ας επιστρέψουμε σε όσα μας χρειάζονται. Κι ανν θέλουμε φέτος να κάνουμε κάτι που α δείχνει την αγάπη μας στον Θεό αλλά και στα παιδιά μας, ας πούμε την αλήθεια. Κι αν θέλουμε να είμαστε τολμηροί, ας μάθουμε στα παιδιά μας ποιός στ’ αλήθεια ήταν ο Άγιος Βασίλειος ο Μέγας και τί έκανε όσο ζούσε.

Κι αφού οι συνάνθρωποί μας περνούν τέτοια κρίση και αφού υπάρχει τόση φτώχια στην πατρίδα μας, ας μάθουμε στα παιδιά μας να προσφέρουν δώρα σε άλλα παιδιά και οικογένειες, όπως έκανε και ο Μέγας άγιός μας!

Να τους εξηγήσουμε την αξία του να προσφέρεις και τη σημασία του. Να τα κάνουμε μιμητές του. Να τα κάνουμε ΑγιοΒασίληδες. Αλλά ορθόδοξους. Ανθρώπινους.

Και μην αμφιβάλλει κανείς ότι θα υπάρξουν πολύ όμορφες αλλαγές στην οικογένειά του.

Χώρια που τα παιδιά μας θα γίνουν πηγή που θα τιμωρήσει το ψέμα των διεθνών κερδοσκόπων. Κι αντί να τα πάμε να αγοράσουν ζωάκια με καρκινογόνα τροφή, καλύτερα να κάνουμε μαζί τους οικονομία και να δώσουμε λίγα χρήματα σε κάποιον γείτονα ή σε κάποιον συμμαθητή.

Τί μας εμποδίζει να το κάνουμε αυτό;

Ας κουραστούμε λιγάκι για να πούμε την αλήθεια.

Ας τιμήσουμε τον εαυτό μας αλλά και τα παιδιά μας, που θέλουν ειλικρίνεια, αλήθεια και αφάλεια από εμάς. Ότι τους δώσουμε σήμερα, αυτό θα εισπράξουμε αύριο.

Ότι κόσμο χτίσουμε σήμερα, τέτοιον κόσμο θα έχουμε αύριο και σ’ αυτόν τον κόσμο θα ζήσουμε κι εμείς και τα παιδιά μας.

Έχουμε ευθύνη.

Έχουμε και ευκαιρία να δείξουμε ή να προσπαθήσουμε να αγαπήσουμε.