Υπάρχουν μκρές και μεγάλες λεπτομέρειες που θα πρέπει να γνωρίζουμε και να ασφαλίζουμε την διαδρομή μας προς τον Θεό.

Αντιγράφουμε από το βιβλίο του αρχιμανδρίτου Τιμοθέου Τζιβάρα, «ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ», έκδοση του Συλλόγου Φίλων του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόπεως Αργολίδος, Αθήνα 2008) ένα πολύ σημαντικό και ενδιαφέρον απόσπασμα που αφορά καί την ορθότητα (διευκρίνηση) της πίστης μας αλλά και της ορθόδοξης αγιογραφίας.

Ας είμαστε προσεκτικοί.

Τον Θεό δεν τον έχουμε δεί ποτέ, καθότι είναι πνεύμα (Ιω. δ’, 24) , αόρατος και απερινόητος. Έχουμε όμως ακούσει την φωνή του Πατρός κατά την βάπτιση του Χριστού στον Ιορδάνη και κατά την μεταμόρφωσή Του  επάνω στο όρος Θαβώρ.

Το Άγιο Πνεύμα δεν το έχουμε δεί επίσης, μόνο μας έχει καταστήσει φανερή την ύπαρξη και την παρουσία Του με τη μορφή περιστεράς στη βάπτιση του Χριστού ( Ματθ. 3:16, Μαρκ. 1:10, Λουκ. 3:22) και πύρινης γλώσσης στην Πεντηκοστή (Πραξ. 2:3).

Αφού, λοιπόν, ο Θεός στα δύο πρόσωπα, του Πατρός και του Αγίου Πνεύματος, δεν είναι ορατός, δεν μπορούμε να φιλοτεχνήσουμε την προσωπογραφία Του, την εικόνα ΤΟΥ.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία ποτέ δεν απεικόνισε τον Τριαδικό Θεό, παρά μόνο τη μορφή των τριών αγγέλων, που συμβολίζουν την Αγία Τριαδα, οι οποίοι παρουσιάστηκαν στον πατριάρχη Αβραάμ στη δρύ του Μαμβρή (Γέν. 18:2). Αν υπάρχουν σε κάποιους ορθόδοξους ναούς εικόνες που παριστάνουν τα τρία θεία Πρόσωπα, τούτο είναι αποτέλεσμα επιδράσεως εκ του Παπισμού.

Η Εκκλησία φιλοτεχνεί μόνο την προσωπογραφία, την εικόνα, του Χριστού, του σαρκωθέντος Λόγου. Δεν εικονίζει την θεότητα του Λόγου, αλλά την ανθρωπότητα Αυτού. Η Θεότητα παραμένει ασύλληπτη και αθεώρητη.