Ορθοδοξίασημαίνει αλήθεια και Αλήθεια είναι ο Χριστός. ( 20 Νοεμβρίου 2012 )

Posted: 19/10/2012 in Uncategorized

Όσο ο άνθρωπος ζούσε στον Παράδεισο, είχε άμεση επικοινωνία με τον ίδιο τον Θεό. Μιλούσε μαζί Του. Μάλιστα στην Παλαιά Διαθήκη για να αποδωθεί παραστατικά αυτή η σχέση, αναφέρεται ότι ο άνθρωπος άκουγε τα βήματα του Θεού. Αυτό βέβαια δεν μπορούσε να συμβαίνει στην πραγματικότητα, αφού ο Θεός δεν είναι άνθρωπος. Ούτε χρειαζόταν και ούτε χρειάζεται να περπατήσει για να πάει κάπου, σε κάποιο σημείο αφού είναι κάθε στιγμή παρών, παντού. Απλά για να κατανοήσουν οι άνθρωποι την σχέση που είχαν οι πρωτόπλαστοι μαζί Του, δίνεται αυτή η «εικόνα».

 Μετά την απομάκρυνση του ανθρώπου από τον Παράδεισο, μετά την απόφαση του ανθρώπου δηλαδή, να βγάλει έξω από την ζωή του τον δημιουργό του, χάλασε αυτή σχέση με ευθύνη όχι του Θεού αλλά του ίδιου του ανθρώπου. Παρ’ όλα αυτά ο Θεός δεν μας εγκατέλειψε ούτε στιγμή και μάλιστα μας έδωσε αμέσως πληροφορίες για τις δυσκολίες που θα συναντούσαμε μακρυά Του αλλά και ότι θα επέστρεφε στην ζωή μας, όταν θα είμασταν ξανά ώριμοι να Τον δεχθούμε. Όταν θα Τον είχαμε ξανά, απόλυτη ανάγκη.

 Γνωρίζοντας την εξέλιξη της ανθρώπινης ιστορίας από πρίν, ο πολυεύσπλαχνος Θεός, αποκαλύφθηκε αρχικά στον Αβραάμ, όταν τον κάλεσε να πάει στην Μεσοποταμία. Και από εκεί και πέρα αρχίζει να αποκαλύπτεται σταδιακά, στον λαό των Ιουδαίων. Αυτή η αποκάλυψη, είναι μέρος της ιστορίας αυτού του λαού αλλά και όλων των ανθρώπων καθώς ο Κύριος τους ζήτησε να μεταδώσουν την αλήθεια Του, σε όλα τα μέρη της γής. Αν και ήταν επιλεγμένος ο λαός των Ιουδαίων, αυτή η υπερφυσική αποκάλυψη αφορούσε όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως. Κι αυτή την ιστορία την γνώριζαν από την παράδοσή τους όλοι οι άνθρωποι. Ίσως είναι λάθος, για παράδειγμα, να λέμε ότι οι Έλληνες είχαν στην λατρευτική τους ζωή, στοιχεία του χριστιανισμού, αλλά από πριν γνωρίσουν τον αληθινό Θεό. Αφού γνωρίζουμε πως οι Έλληνες καταγόμαστε από τον Ιάφεθ (Ιαπετό) τον έναν από τους τρείς γιούς του Νώε.

 Επίσης σε όλη την Παλαιά Διαθήκη περιγράφονται οι σχέσεις που είχαν κατά περιόδους οι Ιουδαίοι με τον Θεό τους. Σχέσεις που δεν ήταν πάντα οι καλύτερες. Και πάντα η ευθύνη για την ποιότητα των σχέσεων αυτών ήταν αποκλειστικά των Ιουδαίων.

 Ο άνθρωπος στην Παλαιά Διαθήκη, μέχρι που έγινε άνθρωπος ο Θεός για να αλλάξει την ροή της ανθρώπινης ιστορίας, γνώριζε λοιπόν την αλήθεια για την δημιουργία και την καταγωγή του αλλά και την σχέση του με τον Θεό. Την αλήθεια αυτή την περιγράφουν τα πρώτα ένδεκα κεφάλαια του βιβλίου της Γενέσεως που περιλαμβάνεται στην Παλαιά Διαθήκη. Περιγράφουν δηλαδή ότι ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο με ιδαίτερη φροντίδα και αγάπη. Και δημιούργησε τον άνθρωπο από αγάπη και με στόχο να ενωθούν μαζί σε μια αιώνια κοινωνία. Να γίνουν ένα και να ζήσουν μαζί για πάντα και χωρίς τέλος.

  Επίσης είναι ξεκάθαρη μιά ακόμη πληροφορία. Ότι ο άνθρωπος είναι το μόνο πλάσμα, το μόνο δημιούργημα το οποίο έχει την δυνατότητα να συμμετέχει στην ζωή του Θεού, να επικοινωνεί μαζί Του και να ζεί με δική του, ελεύθερη επιλογή, σκέψη και απόφαση. Αυτή η κατάσταση της κοινωνιας του ανθρώπου με τον Θεό είναι αυτό που λέμε «παραδεισιακή κατάσταση». Γι’ αυτόν τον λόγο πολλοί πατέρες τονίζουν πως ο Παράδεισος δεν είναι ένας τόπος αλλά η αρμονική σχέση του ανθρώπου με τον Θεό. Παράδεισος είναι και οι αρμονικές σχέσεις μεταξύ τνω ανθρώπων αλλά και μεταξύ ανδρός και γυναικός. Είναι το «αγαπάτε αλλήλους» πρίν όμως το κωδικοποιήσει και μας το δώσει ως επιλογή σωτηρίας, ο ίδιος ο Δημιουργός μας.

 

  Στο πέρασμα του χρόνου, από την αδιαφορία και την επιπολαιότητά του το κορυφαίο δημιούργημα ( κοινό και διαχρονικό ανθρώπινο γνώρισμα ) ξέχασε την αλήθεια αυτή ή την παραποίησε ή την έμπλεξε με θεωρίες και μύθους κάθε λογής.

 Το ότι ο Θεός δεν εγκατέλειψε την ανθρωπότητα γίνεται φανερό κάθε τόσο στην ανθρώπινη ιστορία. Η εμφάνιση των αγγέλων ήταν ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Όπως στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ.

 Βέβαια εδώ αξίζει να σημειώσουμε κάτι πολύ σημαντικό. Πολλές φορές στην Π. Διαθήκη, αναφέρεται ότι εμφανίστηκε άγγελος σε κάποιον άνθρωπο και του είπε: «εγώ είμαι ο Θεός σου». Αυτό τί σημαίνει; Σημαίνει ότι ενώ ο άνθρωπος καταγράφει αυτό το υπερφυσικό γεγονός και, λογικά σκεφτόμενος αλλά και τρομαγμένος από την εμφάνιση και μπερδεμένος από την όλη ζωή του, νομίζει πως είναι άγγελος το ον που του εμφανίστηκε. Στην πραγματικότητα, λενε οι πατέρες, είναι ο ίδιος ο Κύριός μας, ο Ιησούς Χριστός. Αλλά δεν είναι έτοιμος ακόμη ο άνθρωπος να δεχθεί αυτή την πραγματικότητα. Δεν έχει φθάσει ακόμη η κατάλληλη στιγμή.

 

 Λοιπόν ο άνθρωπος ξέχασε και απομακρύνθηκε από την αλήθεια, δεν έπαψε όμως να την αναζητεί. Δεν έπαψε να την έχει ανάγκη. Γι’ αυτό στην ειδωλολατρική Αθήνα υπήρχε και ο βωμός του άγνωστου Θεού.

 Γι’ αυτό και ο Μέγας Αλέξανδρος, πήρε τα οστά του αγίου Προφήτη Ιερεμία (1 Μαϊου), τα σκόρπισε γύρω από την Αλεξάνδρεια για να φύγουν τα φίδια που θανάτωναν τους κατοίκους της πόλης για πολύ καιρό. Κάτι γνώριζε ασφαλώς ο στρατηλάτης.

 

 Η απομάκρυνση του ανθρώπου από τον Θεό, είναι η περίοδος της αμαρτίας. Στην περίοδο αυτή εμφανίστηκαν οι θρησκείες, όλες ανθρώπινα επινοήματα και όλες προϊόντα της απομάκρυνσης ή και της άρνησης της αλήθειας, όλες ψεύτικες και αποτελέσματα της ύπουλης παρέμβασης του διαβόλου, του πατρός και δημιουργού του ψέματος.

 

 Στο βιβλίο της Γένεσης δίνει ο Θεός απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα που από τότε μέχρι και σήμερα, θέτει ο άνθρωπος: «Γιατί να υπάρχει τόση δυστυχία, τόση κακία, τόσος πόνος, τόσες αρρώστιες, ο θάνατος κλπ.»;

 Η απάντηση είναι απλή, είναι λογική, ξεκάθαρη και συγκεκριμένη. Αιτία όλων των κακών δεν είναι ο Θεός αλλά η αμαρτία. Η επιλογή του ανθρώπου να ζήσει μακρυά από τον Θεό. Να ζήσει μακρυά από τον προστάτη Πατέρα του και να παραδοθεί στον απατεώνα και αιώνιο εχθρό του. Έμεινε δηλαδή απροστάτευτος. Ακόμη και οι θρησκείες που επινοήθηκαν, ενώ κάνουν λόγο για τον Θεό, εντούτοις οδηγούν τον άνθρωπο σε αδιέξοδα, σε πλάνες, ανοησίες, μοναξιά, πόνο και θάνατο αφού θεοποιούν στην πραγματικότητα, άλογα ζώα που είναι κατώτερα του ανθρώπου ή ακόμη και τον ίδιο τον Διάβολο. Οπότε προκύπτουν πολλά νέα ερωτήματα αλλά κυρίως, προκύπτουν νέα αδιέξοδα, όπως «ποιός είναι ο αληθινός Θεός;», » ποιοί γνωρίζουν την αλήθεια για τον Θεό;», «γιατί μας δημιούργησε ο Θεός» κ.ά.

 Απαντάει ο Θεός μέσω των προφητών Του στην Παλαιά Διαθήκη, απαντάει και ο απόστολος Παύλος στην Καινή Διαθήκη: Ένας είναι ο Θεός. Όλοι οι καινούργιοι «θεοί» είναι δαιμόνια. Αυτή την αλήθεια την γνωρίζουν όλοι. Καί ο Πάπας και οι ιεχωβάδες καί οι Ισραηλίτες καί οι μασώνοι καί οι μουσουλμάνοι. Όλοι. Την αποκρύπτουν όμως από τους οπαδούς τους κι έτσι κάνουν αυτό που επισημαίνει ο ίδιος ο Χριστός: Όχι μόνο τον εαυτό τους οδηγούν στν αιώνια καταδίκη αλλά και όσους τους εμπιστεύονται.

 «Γνωρίζτε την αλήθεια και η αλήθεια θα σας ελευθερώσει» μας λέει κάθε μέρα και κάθε στιγμή ο Κύριος. Και ποιά είναι η αλήθεια; «Εγώ είμαι η Αλήθεια» λέει ο Κύριός μας, ο Θεός μας, οΔημιουργός μας, ο Σωτήρας μας, Ιησούς Χριστός. Το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος. Νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων αμήν!

 

 

Δηλαδή αιτία των κακών είμαστε εμείς οι ίδιοι αλλά και γινόμαστε εμείς οι ίδιοι.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s