Χίλιες χιλιάδες καλά να κάμωμεν, αδελφοί μου, νηστείες, προσευχές, ελεημοσύνες, και το αίμα μας να χύσωμεν διά την αγάπη του Χριστού, ανίσως και δεν έχωμεν αυτές τις δύο αγάπες, προς τον Τριαδικό Θεό και τους συνανθρώπους μας, αλλά έχουμε μίσος και έχθρα προς τους συνανθρώπους μας, όλα εκείνα τα καλά που εκάναμε, του διαβόλου είναι και στην κόλαση πηγαίνουμε.

( άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός)

 

________________________

Η γυναίκα και ο άντρας δεν είναι δύο άνθρωποι, αλλά ένας άνθρωπος.

( άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος)

________________________

Αν αφαιρεθεί από τον άνθρωπο η ελευθερία επιλογής, τότε αυτό που απομένει δεν είναι άνθρωπος.

Η πιό αντίθετη προς τον Χριστιανισμό επιθυμία ήταν να καταστήσει ο Θεός τον άνθρωπο ανίκανο να αμαρτήσει!

Έτσι λοιπόν ο Χριστός αρνείται να κατεβεί από τον Σταυρό όταν οι Φρισαίοι Τον προκαλούν να το κάνει για να αποδείξει ότι είναι γιός του Θεού.

Γιατί αν αποδεχόταν την πρόκληση και κατέβαινε, τότε οι Φαρισαίοι θα ήταν αναγκασμένοι να Τον αποδεχθούν, αλλά δίχως να Τον αγαπούν.

( βιβλίο «Θέματα Χριστιανικής Ηθικής», Μ.Π. Μπέζγου-Α.Ν. Παπαθανασίου)

________________________

Κανέναν δεν κολάζει ο Θεός, αλλά καθένας επιλέγει για τον εαυτό του αν θέλει να ζήσει με τον Θεό.

( άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός)

Μετανοώ (μετά + νοώ) σημαίνει αλλάζω τρόπο σκέψης και ζωής με βάση την αγάπη του Χριστού. Η μετάνοια είναι μια διαρκής πορεία. Αυτή την πορεία την βοηθάει και την στηρίζει η εξομολόγηση. Σν εξομολόγηση ο άνθρωπος από μόνος του, ανιχνεύει τον εαυτό του, το είναι του, την ππροσωπικότητά του και ανοίγεται ως ύπαρξη στον Θεό.

Για να τον βοηθήσει ο Θεός να προχωρήσει σ’ αυτή την διαδρομή τς μετάνοιας που σημαίνει επιστροφή στον εαυτό του αλλά και επιστροφή στον Θεό. Και στην εξομολόγηση ο Χριστός απαντάει με την συγχώρηση.

Και για να κατανοήσουμε καλύτερα το μυστήριο της εξομολόγησης, ας δούμε τί σημαίνει η λέξη ελληνική λέξη «συγχώρηση».

Συν-χωρούμαι σημαίνει ότι παλεύω με τον εγωισμό μου και καταφέρνω να βρεθώ πάλι μαζί με τους συνανθρώπους μου στον Ναό, στην Εκκλησία δηλαδή του Χριστού, όπου Εκείνος είναι η κεφαλή κι εμείς οι άλλοι τα υπόλοιπα μέλη του Σώματος.

Με τον τρόπο αυτό κάνουμε πράξη τις δύο κύριες εντολές της Καινής Διαθήκης, όπως μας τις έδωσε ο ίδιος ο Κύριός μας. Το να αγαπάμε τον Τριαδικό Θεό μας αλλά και τους συναθρώπους μας.

Ο Δεσπότης μας, που είναι και σαρκωμένος Θεός, τοποθέτησε μπροστά μας ως τύπο και υπόδειγμα κάθε αρετής το ανθρωπίνου γένους και ως ανάκληση από την παλιά (την προπατορική) πτώση σαν σε ζωγραφιάτον γεμάτον κάθε είδους αρετή ένσαρκο βίο του. Μαζί με όλα τα καλά που μας υπέδειξε, όταν μετά το βάπτισμα ανέβηκε στην έρημο, είναι και ετούτο, ότι άρχισε με νηστεία τη νοητή πάλη με τον διάβολο που ήρθε κοντά του.Με τον τρόπο αυτόν της νίκης δίδαξε κι εμάς τους άχρηστους ο Δεσπότης πώς να παλεύουμε με τα πνεύματα της πονηρίας, δηλαδή με ταπείνωση, προσευχή και νήψη. Και το έκανε αυτό εκείνος που δεν έχει ανάγκη τέτοιων μέσων γιατί είναι Θεός και Θεός των θεών που δημιούργησαν κατά καιρούς οι ειδωλολάτρες. Και αυτοί οι θεοί είναι ή φανταστικοί (δεν υπάρχουν δηλαδή) ενώ οι υπόλοιποι είναι δαίμονες. Γιότι ο Θεός είναι ένας και μοναδικός.

( όσιος Ησύχιος ο πρεσβύτερος)

________________________

Εξέταζε ό,τι σε αφορά και υπόβαλλέ το σε δοκιμή, γιατί οι άχοντες και οι ηγεμόνες έχουν εξουσία μόνο στο σώμα και όχι στην ψυχή. Και έχε το πάντα υπ’ όψη σου αυτό. Επομένως αν διατάξουν να γίνουν φόνοι ή κάποια άλλα ανάρμοστα πράγματα ή αδικίες ή βλαβερές για την ψυχή πράξεις, δεν πρέπει να πειθαρχούμε σ’ αυτούς, κι αν ακόμα βασανίζουν το σώμα. Ο Θεός δημιούργησε την ψυχή ελεύθερη και αυτεξούσια για ό,τι κάνει καλώς ή κακώς.

( αγίου Αντωνίου του Μεγάλου)