Ελληνίδες προσέξτε!

Ζείτε σε πολύ πονηρές, δύσκολες και κακές μέρες. Μην παρασυρθείτε από το ρεύμα της εποχής.

Πρότυπά σας ας μην γίνουν οι αστέρες του Χόλλυγουντ των οποίων παρ’ όλη την εξωτερική λάμψη καί η ζωή καί το τέλος είναι πανάθλια.

Πρότυπά σας ας μην γίνουν οι κυρίες και οι δεσποινίδες των μεγάλων πόλεων της Δύσης που έρχονται και στην χώρα μας ως τουρίστριες και μεταφέρουν εδώ και τις τις ψυχικές τους ακαθαρσίες. Μή τις μιμηθείτε.

Έχετε λαμπρά παραδείγματα, υπέροχες Ελληνίδες οι οποίες από τα αρχαιότατα χρόνια του Ομήρου και μέχρι σήμερα αναδείχθησαν ιέρειες στα σπίτια τους, αληθινές μητέρες!

Έχετε προπάντων, πρότυπο αιώνιο και αξεπέραστο την Θεοτόκο. Μια εικόνα της Παναγίας μητέρας που κρατάει το Θείο Βρέφος ας είναι πάντα κρεμασμένη πάνω από το κρεββάτι που κοιμάστε.

Αυτήν, την μητέρα του Κυρίου, να μιμηθείτε.

Το θείο άρωμα των αρετών σας ας κάνει πάλι την Ελλάδα να ευωδιάζει. Και τα ξένα έθνη, στα οποία η εικόνα της αληθινής γυναίκας όλο και περισσότερο εξαφανίζεται, θα στρέφονται με θαυμασμό όχι πλέον στα άψυχα αγάλματα της αρχαίας πατρίδας μας, αλλά προς τα έμψυχα αγάλματα, της ελληνίδας μητέρας και θα λένε: Θέλετε να δείτε μητέρες; Πηγαίνετε στην Ελλάδα! Την χριστιανική Ελλάδα!

 ( Μητροπολίτης Φλωρίνης Αυγουστίνος. «Το εκπαιδευτικόν πρόβλημα της Ελλαδας», Αθήνα 1967, σελ. 109)