Πώς πρέπει να προσευχόμαστε, ρωτάμε και αναρωτάμε.

Απλά είναι τα πράγματα. Ο Κύριός μας, μας έδειξε τον τρόπο με την λεγόμενη Κυριακή προσευχή, δηλαδή το «Πάτερ ημών». Είναι τρόπος προσευχής, υπόδειγμα που όμως έχει όλη τη δύναμη μιας πλήρους προσευχής, όπως την έχει ανάγκη καθημερινά ο άνθρωπος. Σύντομη, απλή, περιεκτικότατη όμως και μας ασφαλίζει από όλες μας τις πιθανές αμαρτίες. Εύκολη στην μνημόνευση και εύκολη και στην κατανόησή της. Άλλη μια απόδειξη του μεγαλείου του Θεού.

Αλλά και οι Πατέρες και οι Μητέρες της ερήμου, όταν έρχονται σην ανάγκη να συμβουλέψουν τους άλλους για το πώς να προσεύχονται, είναι κι αυτοί λιτοί και απλοί: Απλώς κάνετε προσευχή! λένε και τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει ο ίδιος ο Κύριος.

Ρώτησαν τον αββά Μακάριο κι εκείνος απάντησε:Δεν χρειάζεται να φλυαρείτε, αλλά αφού εκτείνετε τα χέρια σας, να λέτε:»Κύριε όπως Εσύ θέλεις και όπως Εσύ γνωρίζεις, ελέησέ με.» Κι αν προβλέπετε ότι θα έρθει μεγαλύτερος δαιμονικός πόλεμος τότε να λέτε «Κύριε βοήθα». Και Εκείνος που γνωρίζει καλά τις ανάγκες μας συμπράττει μαζί μας.

Καμιά προσευχή δεν πάει χαμένη και καμιά προσευχή δεν αφήνει χωρίς αμοιβή ο Κύριος. Ο στόχος για τον προσευχόμενο είναι να προσευχηθεί. Έτσι απλά! Και για όση ώρα λέει τις προσευχές του ο άνθρωπος, ταυτίζεται μ’ αυτές.

Αξίζει να σημειώσουμε μια παρατήρηση από το βιβλίο » Η Σιωπή των Δακρύων» του π. Ιωάννου Χρυσαυγή, εκδόσεις «Ακρίτας», σελ. 33  :»Η λέξη προσευχή υπονοεί έναν προσευχόμενο, έναν ζωντανό άνθρωπο, που βιώνει αδιαλείπτως τη μνήμη του Θεού».

Ο π. Νικόλαος Πιλιτσόπουλος λέει: » Να είναι όσο γίνεται περισσότερο η σκέψη μας στον Θεό. Με οποιοδήποτε τρόπο. Με την ευχή, με μια προσευχή, με έναν ψαλμό, με ένα τραγούδι. Καθένα απ’ αυτά είναι ήδη μια προσευχή».