Ο Αθανάσιος είναι μαθητής της β’ Γυμνασίου στην Φρίταουν της Σιέρρα Λεόνε, βαπτισμένος Ορθόδοξος Χριστιανός. Εδώ και ένα και πλέον χρόνο έδειχνε πολύ ενθουσιασμό για την ένταξή του στη νεοσύστατη Ορθόδοξη Εκκλησία της χώρας του.

Τακτικός στον εκκλησιασμό του, αποτελούσε μέλος μιάς ομάδας 5-6 παιδιών της ηλικίας του, τα οποία με ενθουσιασμό υπηρετούν στον Ιερό ναό του Αγίου Ελευθερίου και ζουν από κοντά α ιερά τελούμενα εκεί μέσα από τους ιερείς μας.

Ο Αθανάσιος μέλιστα, λόγω προφανώς της πείρας του και του ενθουσιασμού του για τη διακονία του, έδειχνε ηγετικές τάσεις μεταξύ των παιδιών του Ιερού υποδείχνοντάς τους τί έπρεπε να κάνουν ή διορθώνοντάς τους, όταν χρειαζόταν.

Ξαφνικά ο Αθανάσιος εξαφανίστηκε! Επί 2-3 Κυριακές ούτε προσήλθε στην εκκλησία μας ούτε έδωσε άλλα σημεία ενδιαφέροντος. Στους Ορθόδοξους συμμαθητές του, που τον ρωτούσαν για την απουσία του, φαινόταν προβληματισμένος και απαντούσε με κοφτό τρόπο:»θα έλθω, θα έλθω».

Το πρόλημά του το αποκάλυψ με πόνο σ’ έναν υπεύθυνο της Εκκλησίας μας που τον αναζήτησε. Με την απομάκρυνση του πατέρα του από την οικογένειά τους για το χατήρι κάποιας άλλης γυναίκας -φαινόμενο πολύ συνηθισμένο στην Αφρική- εγκαταστάθηκε στην οικογένειά τους η γιαγιά του Αθανασίιου, φανατικό μέλος της «εκκλησίας» των Πεντηκοστιανών, η οποία προσπαθεί με κάθε τρόπο να συνδέσει τον εγγονό της με την δική της «εκκλησία». Πιέζοντάς τον, τον πήρε τις τελευταίες 2-3 Κυριακές στην «εκκλησία» τους…

Αλλά ο Αθανάσιος ένιωθε δυστυχισμένος εκεί, «θέλω να είμαι στην Ορθόδοξη Εκκλησία, εδώ νιώθω ευχαριστημένος» διαβεβαίωσε τον υπεύθυνο που ερεύνησε την περίπτωσή του.

Ως απόδειξη της αποφασιστικότητάς του ήρθε την επομένη ημέρα πρωί πρωί -ημέρα των Εισοδίων της Θεοτόκου- και ντυμένος με την κόκκινη στολή των παιδιών του Ιερού, υπηρέτησε με νέο ζήλο κοντά στο Ιερό Θυσιαστήριο.

Ιεραποστολικό Κλιμάκιο Σιέρρα Λεόνε

Κωνσταντίνος Χριστομάνος

( από το Ιεραποστολικό περιοδικό «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός», τεύχος 88, α’  τρίμηνο 2012)