Όταν εκκλησιαζόμασε είναι καλό να προσέχουμε ώστε να μην ενοχλούμε τους άλλους αλλά και με την συμπεριφορά μας να γινόμαστε παράδειγμα προς μίμηση αλλά και «έλεγχος» για όσους δεν γνωρίζουν ή είναι απρόσεκτοι:

 

α. Μπαίνουμε στην Εκκλησία αθόρυβα.

 

β. Προσκυνούμε και ασπαζόμασε τις άγιες εικόνες με ευλάβεια.

 

γ. Δεν στεκόμαστε στην είσοδο της Εκκλησίας και γενικά δεν εμποδίζουμε τους άλλους που έρχονται.

 

δ. Μένουμε όρθιοι, ακίνητοι και σιωπηλοί και προσευχόμαστε διακριτικά ώστε να μην γινόμαστε αντιληπτοί από τους υπόλοιπους.

 

ε. Το να μιλάμε μέσα στην Εκκλησία είναι ασέβεια εναντίον του Αγίου Πνεύματος. Αμαρτία που δεν συγχωρείται όπως είπε ο ίδιος ο Κύριός μας.

 

στ. Πρέπει να είμαστε όρθιοι στα εξής σημεία:

– Ευλογημένη η βασιλεία του Πατρός και του Υιού ….

– Σοφία Ορθοί…

– Ευαγγέλιο

– Χερουβικό

– στο «Πιστεύω»

– από το «λάβετε, φάγετε…» μέχρι το τέλος του «Άξιον Εστί»

– στο «Πάτερ ημών»

– Τα άγια τοις αγίοις…

«Μετά φόβου Θεού … » και ως που να μεταλάβουν άπαντες

– στην απόλυση

 

Τις Κυριακές δεν γονατίζουμε στο σημείο «τα σα εκ των σων, σοι προσφέρομεν …».

Επίσης στην θεία Κοινωνία στεκόμαστε σε απόσταση ο ένας από τον άλλον, σιωπηλοί, σκυφτοί και στην σειρά. Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε οι μεγαλύτεροι ότι πρέπει να δίνουμε το καλό παράδειγμα σε όλους αλλά ιδιαίτερα στους νεώτερους. Ας μην βιαζόμαστε, ας μην σπρώχνουμε.

 

Προσοχή όμως.

Ακόμη και όταν τελειώσει η Θεία Λειτουργία πρέπει να είμαστε το ίδιο ευλαβικοί και προσεκτικοί. Είμαστε ακόμη μέσα στον οίκο του Θεού.Επίσης οι πατέρες λένε ότι μετά την απόλυση είναι καλό να καθόμαστε όσο γίνεται περισσότερο μέσα στον ναό. Πολύ περισσότερο όταν έχουμε μεταλάβει το σώμα και το αίμα του Κυρίου μας. Ούτε και να πηγαίνουμε σε καφετέριες ή σε άλλα σπίτια μετά τον εκκλησιασμό μας αλλά κατ’ ευθείαν στο σπίτι μας.