Η περί πρακτόρων φιλολογία των τελευταίων εβδομάδων άγγιξε με άκρα ανευθυνότητα την αντιμετώπιση των αιρέσεων και των σεκτών. Επιχειρήθηκε μάλιστα να παρουσιαστεί η μοναδική αντιαιρετική υπηρεσία της χώρας μας, που λειτουργεί στην Εκκλησία της Ελλάδος, ως πρακτόρικη συμμορία κουκουλοφόρων καταδοτών, που καταρτίζει λίστες αιρετικών ομάδων παραβιάζοντας δήθεν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τέτοιες θέσεις αγνοούν το κοινωνικό πρόβλημα που έχουν προκαλέσει στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ελλάδα σέκτες επικίνδυνες για τη δημόσια ασφάλεια και την κοινωνική συνοχή. Παράλληλα, παραβλέπουν ότι ήδη σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία και Βέλγιο λειτουργούν ειδικές κρατικές υπηρεσίες παρακολουθήσεως των αιρέσεων, που συχνά προβαίνουν σε διαλύσεις κοινωνικά επικίνδυνων σεκτών.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει καταδικάσει τις αιρέσεις με τρία ψηφίσματα. Στο τελευταίο μάλιστα ψήφισμα, της 17.2.1995, «καλεί τα κράτη μέλη να λάβουν μέτρα, σεβόμενα τις αρχές του κράτους δικαίου, για την καταπολέμηση των παραβιάσεων των δικαιωμάτων των ατόμων που διαπράττουν ορισμένες σέκτες, στις οποίες θα πρέπει να μή χορηγείται το δικαίωμα της σύστασης θρησκευτικής ή πολιτιστικής οργάνωσης».

Επίσης, στο αμέσως προηγούμενο ψήφισμά του, της 29.2.1996, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαπίστωνε ότι «ορισμένες σέκτες επιδίδονται σε παράνομες ή εγκληματικές δραστηριότητες και σε παραβιάσεις των δικαιωμάτων του ανθρώπου, όπως σε κακομεταχείριση, σεξουαλική βία, εγκλεισμούς, σωματεμπόριο, ενθάρρυνση επιθετικής συμπεριφοράς, μέχρι και σε προπαγάνδα ρατσιστικών ιδεολογιών, σε φορολογικές απάτες, μεταφορές κεφαλαίων, εμπόριο όπλων, διακίνηση ναρκωτικών, παραβίαση του δικαιώματος της εργασίας, ή σε παράνομη άσκηση της ιατρικής».

Το τελευταίο φαίνεται αστείο, αλλά στην Ιαπωνία αποδείχθηκε τραγικό, όταν η αστυνομία συνέλαβε τον Κόζι Τακαχάσι, επικεφαλής της αιρέσεως Life Space, που πίστευε ότι μπορούσε να θεραπεύει κάθε πάθηση, χτυπώντας τους ασθενείς στο κεφάλι, μέχρις ότου πέθανε κατά τη διάρκεια της «θεραπείας» ένα 66χρονος, οπαδός του που έπασχε απόεγκεφαλική αιμορραγία!

Πρόσφατα, το υπουργείο Δικαιοσύνης της Γαλλίας απέστειλε σε όλους τους εισαγγελείς της χώρας λίστα με εκατοντάδες αιρετικές οργανώσεις. Κάποιες από αυτές προσέφυγαν στο Γαλλικό Συμβούλιο Επικρατείας ζητώντας την απόσυρση της λίστας, επειδή δήθεν παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες, που προστατεύει το λαϊκό κράτος της Γαλλίας.

Το Συμβούλιο απέρριψε την προσφυγή και έκρινε τη λίστα των αιρετικών οργανώσεων ορθή, νόμιμη και απαραίτητη στους εισαγγελείς για να προβαίνουν σε ποινικές διώξεις!

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι το Γαλλικό Διυπουργικό Όργανο για την καταπολέμηση των αιρέσεων (όργανο ανύπαρκτο στή χώρα μας) έχει ορίσει από το 2000 ότι «σέκτες είναι σύνδεσμοι ανθρώπων με ολοκληρωτική δομή, που, άσχετα αν δηλώνουν ή όχι θρησκευτικούς σκοπούς, πλήττουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική ισορροπία»!

Μάλιστα η γαλλική λίστα των αιρέσεων απαριθμεί και τις καταστροφικές συνέπειές τους, όπως διανοητική αποσταθεροποίηση διάσπαση με το κοινωνικό περιβάλλον, προσβολή της φυσικής ακεραιότητας και της δημόσιας τάξης, αντικοινωνικότητα, ακραίες οικονομικές απαιτήσεις, επηρεασμό των ανηλίκων και παρεμβάσεις στή δικαιοσύνη και τις δημόσιες υπηρεσίες.

Η ελληνική πολιτεία φαίνεται ότι δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος της απειλής των αιρέσεων κατά της ασφάλειας των πολιτών και της ελευθερίας σκέψεως και πίστεως στη χώρα μας. Οφείλει να αποδείξει στην πράξη ότι νοιάζεται και αγωνιά, πάντα με απόλυτο σεβασμό στη θρησκευτική ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

  • σχόλιο του κ. Μάκη Παπαγεωργίου στην εφημ. Το Παρόν (22.1.2006)