orthodoxon aritirion's Blog

Just another WordPress.com site

ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Πορεία ζωής
«Εγώ είμαι η ζωή» λέει ο Χριστός. «Εγώ είμαι η οδός». Η οδός για την ζωή. Η οδός της ζωής.
Η ζωή μας είναι ένας δρόμος. Μια πορεία. Μια πορεία με βήματα τις εντολές του Κυρίου μας. Μια πορεία με στόχο να καταλήξουμε στην αγκαλιά του αγαπημένου μας, Αγίου Τριαδικού Θεού. Να Του μοιάσουμε, όσο γίνεται. Να Τον κάνουμε καθημερινή μας συντροφιά. Αιώνια συντροφιά.
Κι όσο πιο γρήγορα ξεκινήσουμε, τόσο περισσότερες σκοπέλους θα νικήσουμε αφού θα είναι Αυτός βοηθός μας.
Άγνοια και αδιαφορία μας έχουν οδηγήσει σε πολλαπλά αδιέξοδα. Σε άγχη, μοναξιά, απαισιοδοξία. Και δυστυχώς, όλα αυτά μοιάζουν να μην έχουν τέλος. Σαν να είναι μόνιμα στην αρχή τους. Δεν έρχεται η ανατολή που περιμένουμε. Στενοχώρια και πόνος η καθημερινότητά μας.
Τρέχουμε σε απίθανες δικαιολογίες και επιλογές, χαραμίζοντας χρόνο, κόπους και διάθεση. Αλλά πάλι τίποτα καλό δεν φαίνεται να προκύπτει.
Δύσκολο είναι για τον μέσο άνθρωπο τελικά, να στραφεί στο αυτονόητο. Στο απλό. Στο σίγουρο. Σ’ αυτό που ήδη γνωρίζει αλλά δεν επιλέγει και τελικά, δεν κάνει πράξη αν και το έχει πολλή ανάγκη.

Ρωτούν απεγνωσμένα οι άνθρωποι «τι να κάνω για να αλλάξω την ζωή μου»;
Δεν θα γράψουμε περισσότερα τώρα. Αρκεί να στραφούμε στους αγίους μας. Άνθρωποι σαν κι εμάς είναι κι αυτοί. Με αδυναμίες, με ερωτηματικά, με φοβίες. Απλά παραδόθηκαν στον Σωτήρα Χριστό, ακολούθησαν τον τρόπο ζωής που Αυτός μας υπέδειξε όταν είχε ενανθρωπήσει και ύστερα έρχονται οι απαντήσεις. Η ξεκούραση. Η παρηγοριά. Όχι σύμφωνα με την ανθρώπινη αντίληψη. Όχι σύμφωνα με κάποια επιστήμη ή φιλοσοφία. Απλά, μυστικά αλλά και βιωματικά ο Κύριος μας «χαϊδεύει» την ψυχή και το σώμα. Ολόκληρη τη ζωή μας. Ασφαλής μας οδηγός σ’ αυτή την πορεία είναι ο Χριστός μας και οι Άγιοί Του. Οι πατέρες της ορθοδόξου εκκλησίας μας που με πόνο, υπομονή και αφοσίωση έζησαν αυτήν την πορεία και μας καταθέτουν αποστάγματα της εν Χριστώ ζωής τους. Απομένει σε εμάς τώρα να «ακούσουμε» τον κόπο τους και να αρνηθούμε την ξεκούραστη μοναξιά μας, τον άγρυπνο εγωισμό μας, την ανύστακτη υποδούλωσή μας στην άχρηστη πολυπραγμοσύνη.
Οι άγιοί μας, από την γεμάτη αγώνες ζωή τους, έχουν καταγράψει και μας παραδίδουν οδηγίες. Πληροφορίες απλές αλλά προϊόν της αγάπης τους για τον Θεό και καρπός του Αγίου Πνεύματος. Για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε ώστε να φτάσουμε στον στόχο μας. Στον αγαπημένο Χριστό. Πορεία ζωής με βήματα σταθερά και σίγουρα. Με οδηγό τον Χριστό και τους Αγίους Του.

Πόσο απλά, λιτά και ξεκάθαρα μας οδηγεί ο Άγιος Νεκτάριος!

Ας σημειωθεί ότι τα προτεινόμενα ως βήματα, δεν είναι κάποιος κανόνας της Αγίας Εκκλησίας μας αλλά μια δική μας πρόταση. Δεν είναι κάποιο από αυτά, καλύτερο από ένα άλλο. Η σειρά τίθεται για λόγους πρακτικούς και μόνο, δηλαδή για την οργάνωση των κειμένων που δημοσιεύουμε. Στόχος είναι να διαπιστώσουμε τι δεν πράττουμε από αυτά που ο Χριστός μας παρέδωσε, αλλά και να διαπιστώσουμε πόσο απλό είναι να ζήσουμε πολύ όμορφα, αναπαυμένοι κι ευτυχισμένοι αυτήν εδώ την ζωή.
Δεν χρειάζονται πολλά λόγια, πολλά βιβλία, πολλή κούραση.
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s