orthodoxon aritirion's Blog

Just another WordPress.com site

απλές σκέψεις

Σίγουρα ο Θεός ως άχρονος, δεν περιορίζεται από τους δικούς μας χρονικούς περιορισμούς και προσεγγίσεις.

Τα παληά χρόνια, η εορτή των Χριστουγέννων, και των Θεοφανείων, εορτάζονταν μαζί, την ίδια ημέρα. Οι άγιοι πατέρες, σοφά, τις διαχώρισαν. Σήμερα, αν προσέξετε, όταν οι παλαιοημερολογίτες γιορτάζουν τα Χριστούγεννα, οι νεοημερολογίτες, γιορτάζουν τα Θεοφάνεια. Αν ο ίδιος ποταμός μπορεί να είναι συγχρόνως σε δύο παραποτάμους, αν ο ίδιος ο άνθρωπος μπορεί να πατά με τα δύο σκέλη του και εδώ και εκεί, ο Παντοδύναμος και Άχρονος Θεός δεν μπορεί να ευλογεί και τα δύο σκέλη χρονικών προσεγγίσεων, της Ορθοδόξου Εκκλησίας; ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΩΜΑ, ΜΙΑ ΚΕΦΑΛΗ. Δηλαδή όταν η διαφοροποίηση των ημερολογίων ΑΠΑΙΤΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΙΕΡΑΡΧΙΑ, ΑΠΟΚΟΜΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ την θεόσδοτη και συνεχιζόμενη εκ των Αγίων Αποστόλων, τότε γίνεται σχισματική άσχετα με τις προσφωνήσεις αληθινή, γνησία, ζηλωτών… ορθόδοξη εκκλησία, …

Το Άγιο Φως, που κατέρχεται θαυμαστά στον Ορθόδοξο Πατριάρχη το Μ. Σάββατο, είναι ενωτικό και για τους παλαιοημερολογίτες (π.χ. Άγιο Όρος, Σέρβους,…) και για αυτούς που ακολουθούν το νέο, Ελλάδα,… κοσμικούς με την προηγούμενη προϋπόθεση, δηλαδή της μη αποκοπής.

Άλλωστε, η θρησκεία δεν αναιρεί την επιστήμη, οπότε η αστρονομία που διορθώνει το ημερολόγιο, δεν είναι σε βάρος της σωτηρίας της ψυχής. Ούτε καν δευτερεύον δεν είναι το θέμα του ημερολογίου. Η Εκκλησία σώζει, το αναστάσιμο Σώμα, η υπεράνω χρόνου κιβωτός και όχι ο χρόνος (που είναι ο ίδιος η φθορά). Στον κατακλυσμό, όσο και καλό μπάνιο να ήξερε κάποιος, αν δεν ήταν μέσα στην κιβωτό, δεν σωζόταν…

(Κάτι σχετικό από τις υποθήκες ζωής)

Μια φορά, ένας παλαιοημερολογίτης είπε αυστηρά στον π. Επιφάνιο:

– Αν μπείτε εσείς στον παράδεισο, δεν θα μπούμε εμείς και αν μπούμε εμείς, δεν θα μπείτε εσείς.

Τότε ο Άγιος του απαντά:

– Αν ο καλός Θεός με βάλει στον παράδεισο μαζί με τον Διοκλητιανό ή τον Χίτλερ, πρέπει να σεβαστώ την απόφασή Του και την εντολή που λέει, αγαπάτε αλλήλους. Προσέξτε μήπως από την σκληροκαρδία σας, χάσετε τον παράδεισο!

Ένα πολύ λεπτό σημείο για τον χρόνο:

Οι τελευταίες μελέτες αυτής της διάστασης, αναφέρουν πως ο χρόνος διαστέλλεται, συστέλλεται και μηδενίζεται. Μηδενίζεται όταν αυτοσυγκεντρωνόμαστε. Όταν μηδενιστεί, ο χρόνος, στο τετραδιάστατο του χωροχρόνου, ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ Ο ΧΩΡΟΣ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ, ΣΤΟΝ ΜΗΔΕΝΙΣΑΝΤΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ, ίσως ανεπιστρεπτί.

Έτσι, αν ο χώρος της συγκέντρωσης ήταν φθαρτός, (χρήματα, επίγειες δόξες, επιδερμικές φιληδονίες…) ΑΙΩΝΙΩΣ θα φθειρόμαστε.

Αν ο χώρος της συγκέντρωσής μας, είναι άφθαρτος, ΑΙΩΝΙΩΣ θα παραμένουμε άφθαρτοι.

Αν ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΑΦΘΑΡΤΑ ΛΕΙΨΑΝΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΜΑΣ, (Αγ. Σπυρίδωνα, Αγ. Αικατερίνη, Άγιο Πατάπιο, Αγ. Ιωάννη Ρώσσο, και χιλιάδων ακόμη) η αλήθεια της επιστήμης, βρίσκει εφαρμογή στην Ορθοδοξία, πριν καν το φανταστεί η ίδια, το καταγράψει και αναρωτηθεί, πως αυτό θα μπορούσε να συμβεί! Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΤΟ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΔΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, ΟΛΟΕΝ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΤΗΣ ΔΙΔΕΤΑΙ Ο ΟΡΘΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΗΘΙΚΗ χαλιναγώγησή της, ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ.

Η απόλυτη αυτοσυγκέντρωση στο Θεό, με νου (μετάνοια) και καρδιά, οπότε και τα άλλα κατά τάξη (Χάρι Του και αγώνα μας) ακολουθούν (συναίσθημα και σώμα) μηδενίζουν τον χρόνο.

Η ενέργεια του Αγίου Πνεύματος, δωρίζει τα χαρίσματά Του στους ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΕΝΟΥΣ, καθώς δεν προσευχόμαστε εμείς, αλλά το Άγιο Πνεύμα μέσα μας. Η εμπιστοσύνη στον καλό Θεό σε αντίδραση της οικειοποίησης του καλού, και εμπιστοσύνης στον εαυτό και τα τεχνολογικά επιτεύγματα του εαυτούλη μας, είναι και ο πραγματικός πλούτος μας. Ο αναφαίρετος, άφθαρτος πλούτος.

Όπως ένα κύτταρο χαίρεται την υγεία του όλου σώματος και συμπονά με αυτό, αν είναι ασθενές, η συμμετοχή (με αυτοσυγκέντρωση) στο άφθαρτο Σώμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι και η λύση του προβλήματος του χρόνου, άρα και του παλαιού και νέου ημερολογίου, που μοιάζουν μικρά βάσανα σε σχέση με τον αγώνα μας να μπούμε μέσα στο Σώμα Χριστού και να γίνουμε Ένα. Και αν το καταφέρουμε, τότε… (Γέροντος Πορφυρίου) ακούστε Τον με την ίδια του την φωνή….

(πηγη: http://users.otenet.gr/~mystakid/pn.htm )

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s